Прийоми гри та техніка їх виконання

Стійки, способи пересувань, зупинки
Вихідні (початкові) положення і пересування гравця
     Вихідними положеннями, або стійками баскетболіста називають положення гравця, які він займає у момент підготовки до тієї або іншої дії. Для ведення гри баскетболіст набуває в. п., розташовуючи ступні ніг паралельно на ширині плечей або виставляючи праву або ліву ногу вперед приблизно на половину ступні. Ноги напівзігнуті, тулуб дещо нахилений вперед, руки зігнуті в ліктях. Маса тіла рівномірно розподілена на обидві ноги і злегка перенесена на передні частини ступні. Баскетболіст з м'ячем зберігає стійке положення так званої «потрійної загрози» і готовий миттєво розпочати пересування веденням м'яча у потрібному напрямку, виконати передачу або кидок у кільце.

Біг є основним засобом пересування гравця по майданчику. Використовують при пересуваннях гравця на короткі дистанції (відрізки) зі зміною швидкості і напрямку. У сполученні з раптовими зупинками, поворотами і відволікаючими діями.
Перші вправи для навчання слід використовувати під час бігу по прямій з одночасним засвоєнням бігу приставним кроком вліво і вправо, вперед і назад, звертаючи увагу на техніку бігу спиною уперед; біг зі зміною швидкості і напрямку, біг із зупинками і поворотами.
Стрибки — це самостійні прийоми. Вони є елементами інших прийомів техніки. Найчастіше гравці застосовують стрибки угору і угору-вперед, серії стрибків поштовхом однією або двома ногами. Стрибок поштовхом двома ногами зазвичай виконують під час кидків у кільце і при боротьбі за оволодіння м'ячем, що відскочив від щита.

Зупинки
     Відповідно до ігрової ситуації гравець використовує раптові зупинки, котрі у сполученні з ривками і зміною напрямку руху бігу дають можливість на деякий час звільнитися від опіки суперника і вийти на вільне місце для подальших дій у нападі. 
Зупинки здійснюють двома способами: двома кроками і стрибком.
Зупинка двома кроками
     Щоб виконати зупинку двома кроками, гравець під час бігу перед зупинкою подовжує крок (опорна нога) і, виконавши другий крок, набуває стійкого положення. При цьому масу тіла рівномірно розподіляють на обидві ноги.
Типова помилка — втрата рівноваги.
Послідовність навчання зупинки двома кроками:

1.    Вивчення зупинки двома кроками без м'яча: під час ходьби, під час повільного і швидкого  бігу (по прямій і зі зміною напрямку).
2.    Раптова зупинка за визначеним сигналом.
3.    Зупинка після ловіння м'яча.
4.    Зупинка після ведення м'яча.
Для зупинки стрибком під час бігу необхідно відштовхнутися однією або двома ногами, зробивши високий стрибок вперед-угору і приземлитися на обидві ноги у стійке положення. Під час зупинки стрибком опорною може бути будь-яка нога.



2 коментарі: