Ловіння м'яча

Ловіння м'яча — це прийом, за допомогою якого гравець може впевнено оволодіти м'ячем і виконати подальші ігрові дії. У процесі гри м'яч ловлять
після відскоку від майданчика або в польоті — назустріч і збоку, низько і високо. Можна ловити м'яч стоячи і рухаючись, однією і двома руками. Вибір способу ловіння м'яча і його різновидів залежить від положення гравця по відношенню до м'яча, що летить, динаміки переміщень гравця, висоти і швидкості польоту м'яча.

Техніка виконання Типові помилки Шляхи усунення
Підготовча фаза: гравець випрямляє дещо розслаблені руки назустріч м'ячу, розкриває кисті у вигляді на півсфери, у котрій великі папьці спрямовані один до одного, а інші — розставлені вперед-угору Кисті повернуті долонями одна до одної. Втрата м'яча через ловіння його напруженими кистями. Під час ловіння м'яча в русі та при спробі зупинки — нахил тулуба вперед, втрата рівноваги чи пробіжка з м'ячем (третій крок) Імітація виконання ловіння м'яча. Ловіння м'яча розслабленими кистями
Основна фаза: у момент дотику м'яча до пальців гравець щільно охоплює його пальцями (не долонями), згинає руки у ліктях, стримуючи швидкість польоту, та наближає м'яч до тулуба у в. п. для подальших дій М'яч торкається долонь при ловін-ні. Під час ловіння м'яча в русі і при спробі зупинки — нахил тулуба вперед, втрата рівноваги чи пробіжка з м'ячем (третій крок). М'яч притискають до грудей Ловіння м'яча у стрибку з наступним приземленням двома кроками; збереження низької стійки; одночасно з другим кроком трішки відхилити тулуб в сторону ноги, що стоїть позаду
Заключна фаза: після прийому м'яча тулуб дещо нахиляють уперед, м'яч укривають від суперника розведеними ліктями, виносять у положення готовності до наступних дій Кисті повернуті долонями одна до одної чи широко розставленні в сторони: м'яч проходить між руками Звернути увагу на правильне тримання м'яча перед кожним ловінням. Звести великі і вказівні пальці так, щоб нігтьові фаланги однойменних пальців торкалися один одного

Вправи для опанування ловіння м'яча двома руками
1. Підкидання м'яча вгору і ловіння його на рівні грудей на місці і в русі.
2. Удари м'яча об підлогу і ловіння його на рівні грудей.
Підкидання м'яча вгору і ловіння його у напівприсіді на рівні грудей.
3. Для того, щоб зловити м'яч, що летить високо над головою, слід вистрибнути і винести руки з розведеними долонями і пальцями угору (відстань між великими пальцями не повинна пере¬вищувати кількох сантиметрів). У момент торкання м'яча пальцями долоні зближують, міцно охоплюючи м'яч, а руки, зігнувши у ліктьових суглобах, опускають і підтягують до тулуба.
4. Якщо м'яч летить низько, руки опускають, долоні та пальці створюють немовби розкриту чашу (відстань між мізинцями обох рук не перевищує кількох сантиметрів).

Ловіння м 'яча однією рукою на місці і в стрибку
Якщо ситуація не дозволяє дотягнутися до м'яча, що летить, і зловити його двома руками, то слід ловити його однією рукою .


Техніка виконання ловіння м'яча однією рукою
Підготовча фаза: гравець витягує руку у напрямку м'яча, що летить, долонею уперед, пальці широко розставлені
Основна фаза: у момент торкання до м'яча пальцями гравець відводить руку назад, немовби продовжуючи цим рухом політ м'яча (амортизуючий рух), згинає руку у ліктьовому суглобі. За допомогою цього руху зменшують швидкість польоту м'яча, коли м'яч торкнеться всієї долоні, тулуб дещо повертають у бік м'яча.
Заключна фаза: гравець підтримує м'яч однією рукою, потім міцно захоплює обома руками так, щоб бути готовим до виконання наступних дій.

Немає коментарів:

Дописати коментар