Передача м'яча

Передача м'яча— прийом, за допомогою якого гравець спрямовує м'яч партнеру для подальших дій. Існує багато способів передач м'яча. Двома руками:
від грудей, зверху (над головою); знизу однією рукою: зігнутою рукою зверху, прямою рукою зверху, прямою рукою збоку, прямою рукою знизу; стоячи на місці, під час пересування, у стрибку. Застосовують їх залежно від ігрової ситуації, відстані на яку треба передати м'яч, розташування або напрямку руху партнера, характеру і способу протидій суперників.
     Передачі м'яча, на відміну від багатьох інших прийомів гри в баскетбол, вимагають від гравця достатньо високого рівня розвитку сили рук. У протилежному випадку точно передати м'яч через увесь майданчик йому буде вкрай складно.
Орієнтовний комплекс вправ з набивними м'ячами
     Кидки, штовхання м'яча вгору і ловіння його стоячи, у стрибку, після поворотів на 180 і 360° Передачі м'яча з правої руки в ліву за спиною, з лівої руки в праву перед собою, не торкаючись тулуба.
В. п. — м'яч в руках за спиною. Нахиляючись вперед, кинути м'яч вгору і спіймати його.
В. п. — стоячи спиною до партнера. Прогинаючись, кинути м'яч через голову.
В. п. —те саме, ноги нарізно. Нахиляючись вперед, кидки м'яча між ногами.
Лежачи на спині, Кидки м'яча із-за голови.
Те саме, але кидок завершувати з нахилом вперед.
Передачі м'яча двома руками від грудей, знизу, збоку, із-за спини, із-за голови.

Передача двома руками від грудей
Техніка виконання. М'яч утримують двома руками на рівні грудей, руки зігнуті в ліктьових суглобах і вільно прилягають до тулуба. Для замаху руки з м'ячем відводять назад-униз, м'яч дещо опускають. Потім руками роблять обертальний рух знизу угору-вперед. Випрямляючи руки енергійним рухом кистей, м'яч передають у потрібному напрямку. Одночасно з передачею гравець може зробити крок вперед.
Вправи для навчання передач м'яча двома руками від грудей
1. Пересування широкими кроками з напівзігнутими ногами, тримаючи м'яч в руках на рівні грудей. Кожен крок завершувати випрямляючи ногу, що стоїть позаду.
2. Вправу виконують удвох. Перший робить крок і передачу м'яча, другий — приймає м'яч і робить крок назад (вправу виконують з напівзігнутими ногами).
3. Те саме з ударом об підлогу.
4. З відстані 4 м передача м'яча з ударом об підлогу за 30-40 см перед стіною і ловіння м'яча після відскоку від стіни.
5. Стоячи біля стіни, передача м'яча з ударом об стіну і ловіння його після відскоку.
6. Передача і ловіння м'яча з ударом об підлогу на відстані 7 м один від одного.
7. Перший передає м'яч з ударом об підлогу, другий — ловить м'яч, робить крок назад і пере¬дає м'яч двома руками від голови.
Типова помилка: в момент ловіння і передачі м'яча учні часто стрибають угору; перед ловінням м'яча сповільнюють рух.

Передача двома руками зверху
Техніка виконання. Гравець утримує м'яч над головою обома руками. Руки зігнуті у ліктях, великі пальці спрямовані назад, інші — вгору. Передачу виконують за рахунок згинання рук і енергійного руху кистями.

Передача м 'яча прямою рукою зверху 
Техніка виконання. Під час передачі м’яч перебуває у руці на широко розкритій долоні. Рука зігнута в ліктів ому суглобі і піднята в гору, до рівня плечей. Друга рука підтримує м’яч. Для замаху руку з м’ячем відводять назад, тулуб повертають дещо боком уперед. Ліва нога стоїть попереду. Повертаючи тулуб гравець випрямляє руку з м’ячем у ліктьовому суглобі і швидко виносить її вперед. Кисть руки згинають і м’яч передають у потрібному напрямку. Цю передачу відпрацьовують на різні відстані в опорному і безопорному положені.

Передача м'яча прямою рукою знизу 
Техніка виконання. М'яч притискають кистю до передпліччя. Гравець для замаху відводить руку з м'ячем назад, потім швидким маховим рухом виносить її вперед повз стегно, поступово розгинаючи кисть. М'яч скочують із пальців і посилають прямою рукою партнеру. Напрямок польоту м'яча регулюють розгинанням кисті. Якщо кисть розгинають передчасно, то м'яч полетить вниз, якщо розгинання затримати — вгору.

Передача м'яча зігнутою рукою зверху
Техніка виконання. Під час передачі м'яч перебуває у руці на широко розкритій долоні. Рука зігнута в ліктьовому суглобі і піднята вгору, до рівня плечей. Друга рука підтримує м'яч. Для замаху руку з м'ячем відводять назад, тулуб повертають дещо боком уперед. Ліва нога стоїть попереду. Повертаючи тулуб гравець випрямляє руку з м'ячем у ліктьовому суглобі і швидко виносить її уперед. Кисть руки згинають і м'яч передають у потрібному напрямку. Цю передачу відпрацьовують на різні відстані в опорному і безопорному положенні.

Передача м'яча двома руками знизу
     Передачу двома руками знизу застосовують, коли суперник підійшов близько і не дає змоги виконати передачу зверху або у нападаючого нема часу на передачу іншим способом.
     У вихідному положенні гравець утримує м'яч перед собою, робить крок уперед і одночасно маховим рухом рук уперед посилає м'яч у потрібному напрямку, виконуючи активний рух кистями у момент, коли руки розташовані на рівні пояса. Таким способом передають м'яч партнеру на коротку відстань або безпосередньо з рук у руки.
Декілька порад щодо техніки ловіння й передачі м'яча:
• отримуючи м'яч, необхідно рухатись йому назустріч;
• м'яч потрібно тримати трішки вище поясу, намагаючись передати партнеру повз захисни¬ка, а не над ним;
• активні рухи зап'ястя і пальців рук надають необхідну хльосткість кидка;
• укриваючи м'яч, не потрібно витягувати руки з м'ячем;
• більшість передач варто спрямовувати вище поясу — приблизно на рівні грудей. Таку передачу легше прийняти;
• перш ніж виконати передачу, необхідно зробити ударний (початковий) рух, щоб на нього зреагував суперник, який намагається перехопити м'яч, а вже потім заключний (справжній);
• передачі повинні бути швидкими, точними, своєчасними, але не надто різкими;
• потрібно уникати поперечних, навісних і м'яких передач — їх легко перехоплюють суперники;
• приймаючи м'яч, необхідно слідкувати за його польотом; завжди бути готовим до отримання пасу і ловіння м'яча;
• передачу партнеру слід робити лише в тому випадку, якщо він готовий її прийняти;
• слід показувати партнеру руками місце, що найбільш зручне для прийому м'яча.

Немає коментарів:

Дописати коментар