Правила гри у ВОЛЕЙБОЛ

    
 Суттєвість гри у волейбол полягає в боротьбі двох команд, які знаходяться на майданчиках по обидві сторони волейбольної сітки і прагнуть ударом рук по м'ячу переправити його на сторону суперника так, щоб той не зміг повернути м'яч зворотно, не порушуючи правил. Одна з команд обов'язково домагається перемоги (нічиїх у волейболі не буває).
    Матч триває до того, як одна з команд виграє три партії. У п'ятій партії (тай-брейк) рахунок ведеться до 15 очок. У кожній партії тренер кожної з команд може попросити два тайм-аути по 30 секунд. Додатково у перших 4 партіях призначаються технічні тайм-аути після досягнення однієї з команд 8 і 16 очок (по 60 секунд). У кожній партії тренер має право провести не більше 6 замін польових гравців (окрім ліберо).
     Під час гри у кожної з команд на майданчику знаходиться по шість осіб - троє розташовуються на передній лінії майданчика у сітки, троє - на задній лінії (у 2-3 м від лицевої лінії), але таким чином, щоб контролювати весь майданчик. Гравці передньої лінії беруть участь у прийомі і передачах м'яча, нападають, блокують, підстраховують друг друга. Гравці задньої лінії також приймають, подають передають м'яч, грають в захисті і страховці.
    
      Гра починається так: одна команда подає, друга приймає і передає м'яч, організує атаку. Кожна команда, приймаючи м'яч після подачі, має право не більше трьох разів доторкнутися до м'яча, без затримки його, без кидків і подвійних ударів. Правилами гри вимагається якісне і чітке виконання прийомів гри в дефіцит часу і в умовах ситуацій, які безперервно міняються якраз є тієї специфічної складністю, з якою стикаються гравці.
      До початку гри волейболісти розташовуються на майданчику додержуючи правило розстановки - не заходить за гравців зон розташованих поруч.
     Гра починається за свистком судді. На подачу м'яча відводиться 8 с. Після того як гравець зробив подачу, правило розстановки втрачає силу: гравці можуть розташуватися на майданчику в залежності від ситуації. Якщо одна з команд припускає помилку або падіння м'яча в межах свої половини майданчика, то вона програє очко. Гра в кожній партії проводиться до 25 очок, набраних однією з команд з перевагою не менш двох очок. При рахунку 24 : 24 одна з команд для перемоги повинна набрати на два очка більше, тобто 26 : 24, 27 : 25, 28 : 26 і т. д. В тому випадку, коли одна з команд відіграє право на подачу, то її гравці вчиняють перехід з однієї зон в іншу (по ходу годинної стрілки).
     Кожний гравець, що виконує подачу, подає м'яч до тих пір, поки його команда не втратить право на подачу.
Подача вважається неправильною і суддя дасть свисток на зупинку гри, якщо:
- м'яч торкається сітки або не долітає до неї;
- м'яч пролітає під сіткою;
- м'яч пролітає над сіткою за обмежувальними лініями;
- м'яч торкається гравця команди, яка подає або будь-якого предмету до того, як його приймуть гравці команди-суперника;
- м'яч опускається за межами майданчика.
Крім того, подача вважається неправильною, якщо:
- подача зроблена кидком або поштовхом;
- подача зроблена з лінії;
- подача зроблена двома руками;
- подача зроблена не в чергу;
- в момент удару м'яч відраховується іншою рукою;
- на подачу витрачається більше 5 с.
При передачах зараховується помилка якщо:
- гравець в якийсь момент затримує м'яч на пальцях, долонях, передпліччях;
- гравець притискає м'яч до сітки;
- відбувається захоплення, кидок, поштовх або прокат м'яча.
Вважається, що гравець, який доторкнувся м'яча два рази підряд, припустив подвійний удар (виключення блокування).
Команда втрачає подачу, а її суперник виграє очко, якщо:
- м'яч падає на майданчику;
- команда вчиняє більше трьох доторків м'яча підряд (не враховуючи блокування);
- м'яч торкається тіла гравця нижче поясу;
- команда порушує розстановку в момент подачі;
- гравець торкається сітки;
- ступні (ступня) гравця повністю знаходяться (знаходиться) на стороні суперника;
- гравець завдає нападаючий удар на стороні суперника;
- гравець задньої лінії, який знаходиться на площі нападу, перебиває м'яч на сторону суперника вище верхнього краю сітки;
- гравець для удару по м'ячу користується підтримкою гравця своєї команди;
- гравець торкається м'яча або гравця-суперника, коли м'яч знаходиться в грі на протилежній стороні.
     Команди міняються майданчиками після закінчення кожної партії. Зміна сторін в середині вирішальної партії (3-й або 5-й) робиться, коли одна з команд досягає рахунку "8". Гравці обох команд після зміни сторін зобов'язані зайняти ті ж місця, які вони займали до цього. Подачу виконує той же гравець, що подавав до зміни майданчиків.
Для гри у волейбол використовуються стандартні сітка та м'яч. Сітка встановлюється на такій висоті: для жінок – 2,24 см, для чоловіків -2,43 см.




6 коментарів: