Правила надання першої (долікарської) допомоги

Правила надання першої (долікарської) допомоги
     Під час проведення занять із фізичної культури і спорту на уроках у спортивних залах, на відкритих майданчиках, у спортивних секціях, унаслідок необережного поводження зі спортивними приладами можливі травми та пошкодження. У таких випадках необхідно звернутися до лікувальної установи. Надання першої  (долікарської) допомоги потерпілому дасть змогу полегшити стан і зменшити термін періоду реабілітації.
Удари, розтяги.
     Внаслідок удару об твердий предмет або падіння можуть пошкодитися м’які тканини, розтягнутися зв’язки. Це виявляється у вигляді припухлості, синця в місці удару.
Щоб  надати  першу  допомогу,  треба  забезпечити  спокій  пошкодженій ділянці й покласти на неї 3—4 рази холод  (щоразу на 1  год з інтервалами 15—20 хв).
При ударі носа, що супроводжується кровотечею, не можна сякатися. Голову слід нахилити вперед, затиснувши пальцями крила носа на 10—15 хв.
     За  умови  удару  голови  треба  забезпечити  спокій. Під  час  транспортування  постраждалого  слід  покласти  на  спину,  підклавши  під голову подушку або м’яку тканину. Не можна дозволяти учневі з такою травмою самому йти в лікарню.
Переломи, вивихи
     Основними ознаками перелому є різкий біль, що посилюється при спробі рухатися, припухлість, яка поступово збільшується у місці пошкодження,  деформація. Діагноз  перелому може  встановити  тільки лікар.
     У разі вивиху відбувається зміщення з’єднаних кісток. Якщо є підозра на вивих, перелом, підвивих, розтягнення зв’язок, не можна намагатися вправляти, тягти за пошкоджене місце. Необхідно забезпечити максимальний спокій, нерухомість пошкодженої частини тіла за допомогою транспортної шини — твердого матеріалу, обгорнутого в м’яку тканину. Шину треба прибинтувати так, щоб вона захоплювала суглоби нижче і вище від місця ушкодження. У разі перелому кісток гомілки укладають дві шини із зовнішнього і внутрішнього боків ноги від стопи до верхньої третини стегна.
     У разі перелому стегна одну шину розміщують уздовж зовнішнього боку пахвової западини пошкодженого боку до стопи, а другу — вздовж внутрішнього боку від паху до стопи. Шини туго прибинтовують до ноги бинтами або рушниками в 3—4 місцях. Стопу фіксують тугою пов’язкою.
     У разі перелому руки, ключиці або вивиху кісток у плечовому чи ліктьовому  суглобах,  руку  притискають  до  тулуба,  закріплюють пов’язкою.
Утоплення
     Витягнувши потерпілого з води, необхідно швидко очистити його порожнину рота і витягти язик, щоб він не западав у горло. Ставши на праве  коліно,  покласти  потерпілого  на  ліве  стегно  обличчям  униз, упираючись ним у нижню частину грудної клітки. У ділянці нижніх ребер натиснути на спину, щоб звільнити дихальні шляхи від води та іншого. Потім покласти потерпілого на спину, щоб голова була відкинута назад, на тверду поверхню, і почати робити штучне дихання способом «із рота в рот». Разом зі штучним диханням здійснюють нагрівання розтиранням тіла.
Обмороження
     Ознаки  обмороження  —  оніміння  пошкодженої  частини  тіла, збліднення,  а  потім  посиніння шкіри  і  набряклість. Біль  спершу  не відчувається,  але  при  відігріванні  обмороженої  ділянки  з’являється різкий біль.
Для надання першої допомоги треба занести потерпілого в тепле приміщення,  розтерти  побілілі місця  розведеним  спиртом  до  появи  чутливості, а потім накласти пов’язку з вазеліном. Потерпілого напоїти гарячим чаєм.
     Якщо  шкіра  в  місці  обмороження  набрякла  і  набула  червоно-синюшного відтінку, розтирати її не можна. Необхідно протерти тим самим розчином і накласти суху стерильну пов’язку.
Поранення
Під час надання першої допомоги у разі поранення необхідно зупинити кровотечу, накласти стерильну пов’язку і доставити потерпілого до лікарні. Той, хто надає допомогу при пораненні, повинен помити з милом руки, а якщо це неможливо — обробити пальці йодною настоянкою. Торкатися до рани, навіть чистими руками, не можна, як  і поливати рану водою.
При незначних порізах рану обробляють йодною настоянкою і накладають марлеву пов’язку, що захищає організм від мікробів і сприяє згортанню крові.
     При пораненні склом або іншим предметом, рану промивають великою кількістю дистильованої води або тампоном, змоченим етиловим спиртом, чи розчином перекису водню; виймають осколки скла і  знову  промивають  рану  спиртом  або  розчином  перекису  водню.
     Якщо  рана  забруднена,  бруд  видаляють  тільки навколо,  в жодному разі не з глибинних шарів рани. Шкіру навколо рани обробляють йодною  настоянкою  або  розчином  брильянтової  зелені,  перев’язують і звертаються в медпункт.
     У разі кровотечі у вигляді крапель або рівної струмини під тиском рану, що кровоточить, потрібно притиснути до кістки вище від місця поранення, а якщо це кровотеча на руці або нозі, то після цього максимально зігнути кінцівку в суглобі та забинтувати в такому положенні. Потім накласти джгут на 5—10 см вище від рани, під джгут необхідно підкласти тканину або марлеву пов’язку, а також записку про час його накладання. Джгут не можна залишати довше ніж на 1,5 год.

Немає коментарів:

Дописати коментар