Правила ведення обліку самостійних занять

Правила ведення обліку самостійних занять
     Якщо не вести контроль за рівнем фізичного розвитку й підготовленості, функціонального стану організму, то неможливо наочно переконатися в ефективності занять. Не можна точно підібрати адекватне навантаження, вчасно внести зміни в план занять. Тому ми радимо після кожного заняття записувати його короткий зміст та тривалість.
Аналізуйте самопочуття до, під час і після заняття.
     Час від часу перевіряйте та записуйте у зошиті реакцію організму на фізичне навантаження. Для цього записуйте показники ЧСС до початку, під час основної роботи та через 3 та 10 хв після закінчення заняття.
     Надзвичайно важливо це робити, розпочинаючи систематичні заняття  та  в період  збільшення  величини фізичних навантажень, щоб переконатися,  чи  відповідають  вони можливостям  організму. Щодо цього показовим є період відновлення: повернення ЧСС до вихідного чи близького до нього стану.
     Хорошою  реакцією  відновлення  вважається  зниження  ЧСС  після тривалого фізичного навантаження через 3 хв до рівня, що не перевищує ЧСС до початку занять більш ніж на 30 %, через 10 хв — на 10—12 %. Наприклад, до початку  заняття ЧСС  становила 84,  відразу після 15-хвилинного бігу — 160, через 3 хв —108, через 10 хв — 92 уд./хв. Такі  показники  означають, що  навантаження  було  достатнім:  ЧСС підвищилася майже вдвічі, відповідає середньому рівню інтенсивності, через 10 хв перевищує вихідний рівень на 8 скорочень, що є виправданим і необхідним фізіологічним зрушенням після навантаження. Водночас, навантаження не було  завеликим, бо ЧСС  через  3  хв після  бігу  перевищувала  вихідний  рівень  тільки  на  28  %,  а  через 10 хв — на 9 %.
     Повернення  ЧСС  через  10  хв  після  заняття  до  вихідного  рівня означає, що навантаження було недостатнім.
     Час від часу (наприклад, один раз на чверть) визначайте та записуйте у зошиті основні показники функціонального стану організму, фізичного розвитку та фізичної підготовленості. Це допоможе перевірити,  чи  відбуваються  в  організмі  позитивні  зміни  під  впливом  занять.
     Уже через два місяці тренувань, за умови ретельного дотримання методики занять, ЧСС у спокої та під час виконання стандартного фізичного  навантаження  має  знизитися.  Зниження  ЧСС  свідчить, що серце стало міцнішим і економнішим, підвищилась ефективність і надійність роботи всієї серцево-судинної системи.
     Доцільно контролювати  також процес розвитку основних фізичних якостей.
Пам’ятайте:  рухова  активність —  не  диво-ліки,  а  спосіб  життя. Тому підтримувати  її потрібно не тільки впродовж певного періоду, а постійно. Не чекайте швидких змін, але будьте впевнені: докладені зусилля рано чи пізно увінчаються успіхом. Заняття фізичними вправами не одразу дають відчутний результат, але кожне тренування поповнює резерви здоров’я.

Немає коментарів:

Дописати коментар