Згубний вплив шкідливих звичок

Згубний вплив шкідливих звичок
     Міцний характер, залізна воля — супутники людини не тільки на спортивних майданчиках, а й у повсякденному житті. Вони допомагають людині в боротьбі зі шкідливими звичками.
Перший ворог — куріння. Тютюн — сильна отрута, що поступово руйнує організм. У складі тютюнового диму багато хімічних елементів, шкідливих для здоров’я людини. Усі  вони  під  час  куріння  разом  із  гарячим  димом  потрапляють у легені, що складаються з маленьких пухирців — альвеол. Від постійної дії шкідливих речовин альвеоли з часом гинуть, і, на жаль, ніколи не поновлюються.
     Крім шкідливих хімічних елементів та смоли, під час куріння в організм потрапляє головна отрута — нікотин, що належить до наркотичних речовин. При перших спробах куріння викликає головний біль, запаморочення, нудоту, блювання, спазми у горлі, а іноді й втрату свідомості.  Так  організм  намагається  протидіяти  потраплянню  до  нього отрути. Він ніби попереджає людину — зупинися, не роби цього!
     Коли організм людини звикає до нікотину, відчуття  інтоксикації зникають, але невидима загроза організму залишається. Вчені довели, що курці хворіють раком легенів у 10 разів, а раком горла в 6—10 разів більше, ніж некурці. Постійними для них стають такі хвороби, як пневмонія (запалення легенів), бронхіальна астма, виразка шлунку та дванадцятипалої кишки, стенокардія, інфаркт та інсульт.
      Доведено, що  куріння  погіршує  стан  серцево-судинної  системи, знижує  інтенсивність  кровообігу,  спричиняє  спазм  кровоносних  судин. Одна викурена цигарка може скоротити приплив крові до кінчиків пальців до 42 %. Також погіршується постачання кров’ю мозку та залоз, що регулюють фізичний та психічний розвиток.
     Нікотин — наркотична речовина, що впливає на психіку людини та викликає залежність. Навіть коли людина жалкує, що почала курити, позбутися цієї залежності їй надзвичайно важко.
     Основні причини залучення школярів до куріння:
1. Мода, бажання бути незалежним, здаватися дорослішим.
2. Прагнення  самоствердитися,  довести  одноліткам  свою  значущість.
3. Нудьга, безпорадність.
4. Тиск із боку приятелів, бажання не виділятися серед інших.
5. Приклад дорослих.
6. Цікавість, бажання відкрити для себе нові відчуття.
     Виробництво  цигарок —  надприбутковий  бізнес.  Тому, щоб  заохотити людей до куріння, створюють дуже привабливу рекламу. Це насамперед вигляд гарних, упевнених у собі, щасливих молодих людей, які курять або перебувають біля красиво оформлених пачок цигарок, різні акції з привабливими призами тощо.
Не  менш  небезпечним  є  вживання  алкогольних  напоїв.  Алкоголь — також наркотична речовина, що негативно впливає на нервову та серцево-судинну системи, гальмує обмін речовин у серцевому м’язі, викликає різку зміну настрою та необумовлену агресію.
За словами Плутарха, жодне тіло не може бути настільки міцним, щоб вино не змогло нашкодити йому.
     Під впливом вживання алкоголю перероджуються клітини печінки,  вони  стають  нездатними  виконувати  життєво  важливі  функції цього органу. Постійне вживання алкогольних напоїв (пива, вина, горілки тощо) призводить до послаблення розумових здібностей людини. Діти,  народжені  батьками-алкоголіками,  відрізняються  поганою пам’яттю, відсутністю аналітичних здібностей, зосередженості, розумовою відсталістю.
     Учені довели, що 100 г горілки спричиняють загибель 75 тис. активних клітин організму, а через півгодини після прийому 75 г горілки сила м’язів зменшується на 20—40 %.
У людини внаслідок частого вживання навіть невеликих доз алкоголю розвивається алкогольна залежність, що поступово переростає в тяжке захворювання — алкоголізм.
    Найстрашніший ворог — наркоманія — важка хвороба, що виявляється у хворобливій пристрасті до наркотичних речовин. Приймаючи наркотики, людина стає фізично і психічно залежною від них. Уже через короткий час після початку прийому цих речовин  спостерігається втрата апетиту, безсоння, різке ослаблення пам’яті. Згодом втрачається  інтерес  до  навчання,  трудової  діяльності.  З’являються  нестерпні болі у кістках, м’язах, нудота тощо. У такому важкому стані для отримання наступної дози, хворий готовий на все, навіть на злочин.   Систематичне  вживання  наркотичних  речовин  призводить  до враження всіх систем організму, що часто спричинює смерть.
     До шкідливих  і небезпечних  звичок належить токсикоманія — «нюхання» летких речовин, що не належать до наркотичних, але викликають  залежність.  Вони  теж  негативно  впливають  на  роботу серцево-судинної, дихальної та інших систем організму.
     Шкідливі звички значно знижують розумові та фізичні здібності людини. Особливу небезпеку  вони мають у підлітковому  віці, коли організм росте.
Заняття фізичними вправами несумісні зі шкідливими звичками.

Немає коментарів:

Дописати коментар