Профілактика Віл/сНіду

Профілактика Віл/сНіду
     СНІД як інфекційну хворобу було зареєстровано у 1981 р. Центр контролю за хворобами в американському місті Атланті опублікував інформацію про незвичну форму запалення легенів у молодих чоловіків,  яка  не  піддавалася  лікуванню. Водночас,  поширилися  численні випадки появи злоякісної пухлини — саркоми Капоші. Відтоді розпочалися активні пошуки причин хвороби. Уперше вірус СНІДу, майже  одночасно, відкрили французький дослідник Л. Монтаньоє (1983 р.) та американець Р. Галло (1984 р.).
     СНід — синдром набутого імунодефіциту, який людина набуває через свою поведінку та вчинки. Хвороба вражає імунну систему, що виконує роль захисного бар’єру на шляху проникнення інфекцій в організм людини. Підриваючи охоронну систему, СНІД зменшує можливості організму захистити себе від численних хвороб. Синдром розглядають як зібрання хвороб та інфекцій. Саме від них хвора на СНІД людина помирає.
     Причиною СНІДу є вірус ВІЛ — відсутність імунодефіциту людини. Як  і  інші віруси, ВІЛ проникає у клітини, так звані білі кров’яні тільця. У людському організмі є два види клітин білих кров’яних тілець. Одні з них — перші вартові проти антитіл, що роблять здорову клітину хворою. Другі — відключають імунну систему після того, як вона  перешкодила  інфекції  потрапити  в  організм.  Клітин  першого виду в організмі здорової людини вдвічі більше, ніж другого. У хворих на СНІД — навпаки. У такій ситуації організм людини стає беззахисним перед вірусами та інфекціями.
     Нині поширення хвороби перетворилося на епідемію, що охопила всі країни та континенти. На жаль, за прогнозами науковців, кількість інфікованих на ВІЛ/СНІД (а серед них багато дітей та підлітків) катастрофічно  збільшуватиметься. Україна  займає  одне  з  перших місць у Європі за темпами поширення хвороби ХХІ ст.
     Джерелами поширення СНІДу є вірусоносії та хворі. ВІЛ передається від інфікованої людини через кров та статевим шляхом. Інфікування може відбутися внаслідок спільного користування голками, через кров при травмах та пошкодженнях шкіри, під час переливання крові.
     Учені  всього  світу  ведуть  активний  пошук  вакцини  від  ВІЛ-інфекції. На жаль, досі результати невтішні.
     Треба пам’ятати, що людина стає заручником ВІЛ/СНІДу внаслідок своєї поведінки. Щоб запобігти захворюванню на ВІЛ/СНІД, необхідно:
• вести здоровий спосіб життя;
• уникати будь-якого контакту  з  інфікованою кров’ю чи  іншими рідинами організму людини;
• бути вірними у подружньому житті;
• використовувати презервативи під час статевих контактів;
• уникати спільного користування медичними та косметичними інструментами, що колють або ріжуть.
    Пам’ятайте: тільки ви самі здатні вберегти себе від ВІЛ/СНІДу! В усьому світі 1 грудня відзначається як День боротьби зі СНІДом.

Немає коментарів:

Дописати коментар