Стійки волейболіста та переміщення

1) основна стійка (висока стійка)
2) опорна стійка (середня стійка)
3) низька стійка

     Прийнявши певну стійку, гравець може стояти непорушно до початку переміщення; рухатись на місці, переступаючи з ноги на ногу; підскакувати на обох ногах.

     Техніка виконання основної стійки волейболіста: тулуб нахилений уперед, передпліччя зігнуті в ліктьових суглобах, на рівні пояса, ноги ледь зігнуті, ступні ніг на ширині плечей, причому одна ступня виставлена вперед, маса тіла розподілена на обидві ноги з акцентом на передню.
Типові помилки:
•    ноги випрямлені або надто зігнуті в колінах;
•    ступні ніг стоять надто вузько або широко;
•    відсутній або надто великий нахил тулуба на старті;
•    при підготовці до виходу під м'яч опущені руки. 
Переміщення: ходьба, біг, стрибок.
Вправи для навчання стійок та переміщення
У стійці, переміщення кроком (подвійним) вправо, вліво (вперед, назад).
У стійці, переміщення приставним та схресним кроком вправо, вліво (вперед, назад).
Стрибок вперед-назад у стійку.
     У стійці, переміщення по сигналу вчителя в сторони, вперед, назад, стрибком (кроком, бігом). Біг спиною вперед 3-5 м, зупинка, прийняти правильну стійку. Ривок з лицьової лінії до лінії нападу, зупинка прийняти правильну стійку для передачі м'яча.
     Човниковий біг від лінії нападу обличчям до сітки, зупинка у стійку, спиною вперед до лицьової лінії.
     Гравці шикуються на бокових лініях, кидають м'яч уперед, швидко перемішуються до м'яча, ловлять м'яч і приймають правильне в. п.
      У парах: один гравець підкидає м'яч угору-вперед, другий біжить, зупиняється кроком (стрибком), ловить м'яч, повертає м'яч назад для повторення вправи. Відстань становить 2-3 м, а потім збільшується до 4-6 м. Останній крок перед зупинкою виконують з правої та з лівої ноги.
      Гравці майданчика А в стрибку кидають тенісний (волейбольний) м'яч через сітку, а гравці майданчика Б швидко переміщуються від сітки і ловлять м'яч. Після чого швидко переміщуються до сітки і повторюють завдання.

1 коментар: