Способи попередження застудних захворювань
Основним способом попередження застудних захворювань є загартовування. Під загартовуванням розуміють підвищення функціональних можливостей організму під дією комплексу факторів (природних чинників, режиму дня, раціонального харчування, високої рухової активності, спеціальних гартувальних процедур тощо). У вузькому розумінні загартовування — це пристосування організму до дії несприятливих зовнішніх та внутрішніх факторів: холоду, тепла, змін атмосферного тиску, руху повітря тощо (див. статтю «загартування».Для профілактики застудних захворювань важливе значення має правильне харчування (див. статтю «раціональне харчування». Потрібно вживати якомога більше ягід, овочів та фруктів, що містять багато вітамінів та мікроелементів і в сезон їх достигання, і в сезон поширення застудних захворювань. Для попередження застудних захворювань важливе значення має вживання плодів обліпихи, калини, журавлини, шипшини, узварів із сухофруктів, настоїв чи чаїв із лікувальних трав. До профілактичних засобів належать також овочі багаті на фітонциди: часник, цибуля, хрін, чорна редька. Перевагу слід надавати рослинам, що ростуть у тій місцевості, де проживає людина. Екзотичні овочі та фрукти мають, як правило, сумнівну якість. Також не слід покладатися на позитивний влив консервованих соків.
Для профілактики застудних захворювань важливо правильно, відповідно до погодних умов, одягатися.
Ще одним важливим чинником профілактики захворювань є позитивний психоемоційний стан людини. Невпевненість у собі, пригніченість, страх, тривога, апатія, нетерпиме відношення до оточуючих позбавляють душевного спокою та створюють сприятливі умови для розвитку хвороб.
Усе перелічене є компонентами здорового способу життя.
Немає коментарів:
Дописати коментар