Поняття про фізичні навантаження. Дозування фізичних навантажень для тренування серцево-судинної системи. Основні фізіологічні принципи тренування

Поняття про фізичні навантаження. Дозування фізичних навантажень для тренування серцево-судинної системи. Основні фізіологічні принципи тренування
     Для того, щоб отримати тренувальний ефект, потрібно змусити організм працювати з підвищеною, порівняно із станом спокою, інтенсивністю. Досягають цього за допомогою фізичного навантаження. Фізичне навантаження характеризує величину запитів, що висуває перед організмом та чи інша фізична вправа, наскільки ці запити значні й посильні для організму.
    Фізичне навантаження — додаткова, порівняно зі станом спокою, функціональна активність організму, необхідна для виконання фізичної вправи.
     Розрізняють «зовнішню» і «внутрішню» сторони навантаження. «Зовнішня» сторона навантаження характеризується тривалістю та швидкістю виконання фізичних вправ, кількістю повторень, подоланими кілометрами, піднятими кілограмами. «Внутрішня» — величиною функціональних зрушень в організмі, викликаних виконанням вправи: підвищенням ЧСС, тиску крові, частоти дихання, споживання кисню, ударного та хвилинного обсягу крові.
     Щоб отримати позитивний тренувальний ефект, потрібно брати до уваги «зовнішні» і «внутрішні» параметри навантаження. «Зовнішні» параметри дають змогу намітити доступні й необхідні величини навантажень (кількість повторень, довжину дистанції, швидкість), зіста-вити з ними реакції організму і відповідно нормувати фізичні навантаження. «Внутрішні» — відтворюють реакцію організму на роботу, що виконується.
      Між «зовнішньою» і «внутрішньою» сторонами навантаження, за умови відносно однакового вихідного стану організму, існують такі залежності:
• одні й ті ж, за «зовнішніми» параметрами, навантаження викликають однакові функціональні зрушення;
• більші, за «зовнішніми» параметрами, навантаження, викликають значніші функціональні зрушення.

     З іншого боку, реакція організму на однакове, за «зовнішніми» параметрами, фізичне навантаження може бути різною, залежно від рівня фізичної працездатності:
• показники «внутрішнього» фізичного навантаження будуть менші в того, хто має вищий рівень фізичної працездатності;
• в міру підвищення працездатності, в результаті систематичного тренування, одне й те саме навантаження супроводжуватиметься все меншими функціональними зрушеннями.

     Щоб отримати позитивний тренувальний ефект, треба знати, які саме функціональні зрушення для цього необхідні («внутрішнє» навантаження) і яку фізичну роботу потрібно виконати, щоб досягти цих зрушень («зовнішнє» навантаження).
     Дозування фізичних навантажень для тренування серцево-судинної системи
Дозувати фізичні навантаження означає підбирати їх обсяг та інтенсивність відповідно до можливостей організму, закономірностей тренування та мети занять. Іншими словами, підбирати таке «зовнішнє» фізичне навантаження, яке б викликало потрібну для тренування реакцію організму («внутрішнє» навантаження).
     Інтенсивність «внутрішнього» фізичного навантаження визначається за реакцією організму на роботу, що виконується. Найпростіше виявити цю реакцію, підрахувавши ЧСС. Під час виконання вправ підраховують ЧСС за 10 с і результат множать на 6. Робити це слід одразу після виконання вправи (або, якщо це можливо, під час виконання), бо вже через кілька секунд після навантаження ЧСС починає знижуватися, і тоді підрахунки будуть недостовірними. Якщо виконувалася робота високої інтенсивності, наприклад, біг із максимальною швидкістю, то ЧСС не підраховують: раптова зупинка після швидкого бігу може негативно вплинути на здоров’я.
     Фізичне навантаження, що прискорює ЧСС до 120—140 уд./хв, вважається навантаженням низької інтенсивності; до 140—160 (170) уд./хв — середньої інтенсивності; до 170—180 уд./хв — високої інтенсивності.
Потрібно навчитися швидко й точно визначати ЧСС. Для зміцнення здоров’я найбезпечніше використовувати фізичне навантаження низької інтенсивності. Його бажано підтримувати безперервно (після відповідної підготовки) до 60 хв. Якщо підвищити інтенсивність фізичного навантаження до середнього рівня, то такий самий тренувальний ефект можна отримати вже за 15—30 хв. Але потрібно ретельно дотримуватися фізіологічних принципів тренування, бо таке навантаження може й зашкодити. Фізичне навантаження високої інтенсивності можна безперервно підтримувати не довше як 60 с і використовувати його бажано тільки після підготовчого періоду (не менш ніж один місяць). Виконувати будь-які фізичні навантаження максимальної інтенсивності, а тим паче брати участь у змаганнях, можна лише після такого ж підготовчого періоду.
     Перед тим, як починати заняття, треба визначити рівень фізичної працездатності. Якщо показники рівня фізичної працездатності задовільні або низькі, то починати слід із ходьби. Пройшовши 5 хв прискореним темпом, відразу слід підрахувати ЧСС. Якщо вона відповідає вказаним параметрам (120—140 уд./хв), то це потрібний темп. На цьому ж занятті можна продовжити ходьбу до 10 хв та виконати комплекс загальнорозвивальних вправ (5—10 хв). На наступних заняттях поступово, впродовж місяця, довести тривалість ходьби до 30—40 хв.
     Якщо після 5 хв швидкої ходьби ЧСС перевищує 140 уд./хв, то продовжувати навантаження цього дня не варто. Наступного дня повторити ходьбу з меншою швидкістю кілька разів, аж доки підберете темп, що відповідатиме навантаженню середньої інтенсивності.
     Якщо ЧСС після першого вимірювання становила менше ніж 120 уд./хв, то на цьому ж занятті можна повторити ходьбу швидшим темпом чи чергувати її з бігом підтюпцем. Знову ж таки, завдання полягає в тому, щоб підібрати швидкість, яка супроводжується ЧСС 120—140 уд./хв.
Середні або добрі показники рівня фізичної працездатності дають змогу розпочинати систематичні заняття фізичними вправами з бігу.
     Завдання те саме: знайти темп, що відповідав би середній інтенсивності фізичного навантаження й поступово довести тривалість бігу до 15—30 хв. Якщо в учня високий рівень фізичної працездатності, можна займатися будь-яким видом фізичних вправ, орієнтуючись на самопочуття.

Основні фізіологічні принципи тренування
     Щоб отримати позитивний тренувальний ефект від виконання фізичних вправ, потрібно дотримуватися низки принципових положень: принципів достатності, неперервності, систематичності, поступового нарощування фізичних навантажень, відповідності фізичних навантажень індивідуальним особливостям організму.
     Принцип достатності вимагає, щоб фізичні навантаження викликали достатні функціональні зрушення. Наприклад, для тренування серцево-судинної системи необхідні рівномірні, неперервні фізичні навантаження середньої інтенсивності тривалістю не менш ніж 15 хв або низької інтенсивності тривалістю до 40—60 хв. Якщо фізичне навантаження виконується з ЧСС менш ніж 120 уд./хв, або дуже короткий відрізок часу, то воно не може викликати достатніх для тренування фізіологічних зрушень в організмі. Підтримуючи фізичне навантаження високої інтенсивності впродовж тривалого часу (3—10 хв і більше) можна спровокувати негативні фізіологічні зрушення.
     Принцип неперервності й систематичності вимагає не допускати перерв такої тривалості, що призводять до повного зникнення ефекту від виконання попередньої вправи чи заняття загалом. Так, у ході заняття не слід допускати зниження ЧСС, під час періодів відпочинку, до вихідного рівня (за винятком професійного тренування швидкісних якостей). Максимальний проміжок між окремими заняттями в тижневому циклі при достатньому фізичному навантаженні не повинен перевищувати 72 год. Тому мінімальна кількість занять має становити не менш ніж 3 рази на тиждень. Звичайно, краще виконувати фізичні вправи щодня, чи хоча б 5 разів на тиждень. Чим менший обсяг фізичного навантаження в одному занятті, тим частіше потрібно проводити тренування.
     Суть принципу поступового нарощування фізичних навантажень зрозуміла із його назви. Увагу потрібно звернути на те, що розпочинати заняття слід із мінімальних фізичних навантажень. Краще «недовантажитися». Збільшувати величину навантаження від заняття до заняття потрібно лише тоді, коли організм може легко впоратися з попереднім.
     Спочатку потрібно поступово збільшувати обсяг фізичних навантажень (кількість повторень, тривалість заняття), залишаючи сталою інтенсивність. Коли тривалість виконання вправи поступово доведена до оптимальної (наприклад, учень може безперервно бігти підтюпцем 15 хв і при цьому ЧСС не перевищує 160 уд./хв), тоді поступово підвищують інтенсивність (у наведеному прикладі — швидкість бігу).
     Принцип відповідності фізичних навантажень індивідуальним особливостям вимагає брати до уваги фізичний стан організму під час занять (якщо самопочуття не досить добре, потрібно знизити фізичні навантаження, або взагалі цього дня не тренуватися). Важливо зважати на рівень фізичної працездатності. Чим він нижчий, тим більше значення має поступовість у підвищенні обсягу та інтенсивності навантажень.
     Розпочинати самостійні заняття потрібно з мінімальних навантажень, постійно контролювати реакцію організму на роботу, що виконується, підвищувати обсяг навантажень поступово, через 6— 9 занять.

Немає коментарів:

Дописати коментар